Szexualitás

A saját gyönyöröd a saját felelősséged 
Láma Thubten Jese - A belső Tűz Gyönyöre - részlet


Dzse Congkhapa szerint a sikeres belső tűz meditáció egyszerre biztosítja mind a fizikai, mind pedig a mentális egészséget is, mivel növeli a kundalini energiát, amely erősíti a testi erőt. Ezért, minél erősebbé válik a kundalini energiád, annál nagyobb mértékű fejlődésre tehetsz szert a belső tűz meditációval.
    Nagyon fontos, hogy törődj megfelelően a testeddel, mert ez a forrása a spontánszületett gyönyörnek. Példának okáért, ahhoz, hogy a férfi-női kundalini szexuális energiád megnöveld, fehérjében gazdag ételeket kell enned és rendszeres fizikai mozgást is kell végezned. Logikus, minél több az energiád, annál többet használhatsz belőle.
    A belső tűz meditáció intenzív gyakorlásának ideje alatt viszont még a világi gyakorlóknak is meg kell próbálniuk uralni és megőrizni a szexuális energiájukat, nem pedig elveszíteni. A buddhista tantra szerint, a szexuális érintkezés alatt (az orgazmus által) elveszített szexuális energia hatására gyengül a test fizikai ereje. Ez a testi gyengülés pedig a kundalini áramlásának gyengülését okozza. Ezt nem kell elhinned pusztán azért, mert a tibeti szövegek és a tibeti lámák ezt mondják. Ellenőrizd csak le saját tapasztalataidon keresztül.
    Ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy a világi gyakorlóknak úgy kell élniük, mint a szerzeteseknek és szerzetesnőknek. Ámbár, amikor komolyan, nagy intenzitással gyakorolsz, akkor meg kell próbálnod uralkodni önmagadon és nem veszíteni a kundaliniből. Amikor viszont nem olyan szigorúan gyakorolsz, akkor csak viselkedj normálisan, ilyen esetre nem vonatkozik az energia elvesztésével kapcsolatos fogadalom.
    A rendszeres szexuális életet élő világi gyakorlóknak, a szexuális érintkezés alatt, a belső tűz meditáció erejét felhasználva a kundalinit a titkos csakránál kell tartaniuk addig, ameddig csak tudják. Majd mielőtt elereszted az energiát (az orgazmus által), képzeld azt, hogy spontánszületett nagyszerű gyönyörteljes bölcsességet tapasztalsz. Ez a fajta önuralom még nagyobb gyönyört és kielégülést okoz, különösen akkor, hogy ha a partnered iránt érzett vonzalom gerjesztett benned erőteljes energiát. Ezt az energiát a megszabadulás titkos ösvényén járva, így felhasználhatod.
    Hogy miért is mondom ezeket neked? Azért, mert nem szeretném lerombolni a jó hírnevemet azzal, hogy egyes emberek azt mondják: „Ó, ne menjetek Láma Jese közelébe! Tönkretette a házaséletem és lerombolta a kapcsolatom.” A tantra nagyon praktikus az érzéki vágy felhasználásában. Mikor valakivel először találkozunk, természetesen izgatottak leszünk és kéjt ébresztünk egymásban, úgyszólván beindul a kundalini energia gerjesztése. De később nem csinálunk mást, csak a szenvedésünket erősítjük. Ahelyett, hogy egymás gyönyörének lennénk a tárgyai, inkább egymás börtönőreivé válunk.
    A tantra mind a négy osztálya, különféle módszereket szán a különböző típusú gyakorlók számára. Ami megkülönbözteti egyik tantra osztályt a másiktól, az a megszabadulás ösvényén felhasznált érzéki vágy energiájának intenzitása.
  1. A krija tantában a nagy gyönyör a gyönyörű istenségek puszta látványából fakad; 
  2. A csárja tantrában a mosolygás és a nevetés használatos az energia gerjesztésében; 
  3. A jóga tantrában az energiát egymás kezének érintéséből nyerjük; 
  4. Az anuttara-jóga tantrában az energia az ölelésből és a szexuális egyesülésből származik.
    A Három Meggyőződés alapján a világi gyakorló már a kifejlesztő szakasz jógája szintjén is támaszkodhat bizonyos mértékben egy partnerre a gyönyör és bölcsesség kifejlesztéséhez.  Az ilyen fajta gyakorlat nem csak a magas megvalósításokkal rendelkező tantrikus gyakorlók kizárólagossága. Amíg ezt az energiát a nem-duális bölcsesség felébresztésére akarod használni, addig azt csinálhatsz, amit csak akarsz. Amíg ragyogó univerzális bölcsességet fejlesztünk, addig nem számít, milyen eszközöket használunk. Mindaddig, amíg tisztában vagy azzal, hogy te vagy a felelős a − Vadzsradhara szintjének eléréséhez szükséges − spontánszületett nagy gyönyör bölcsessége teljességének kifejlesztésében, addig bármit is teszel, amely a fejlődésed elősegíti az jó, még annak ellenére is, ha ez társadalmilag elfogadhatatlan. A társadalomnak dualisztikus a felépítése és filozófiája csak még több zavarodottságot okozhat benned.
    Te vagy a felelős a saját fejlődésedben. Addig, amíg nem ártasz magadnak, amíg nem okozol magadnak valamiféle pszichológiai vagy fizikai katasztrófát, és amíg nem ártasz más érzőlényeknek, addig azt csinálsz, amit csak akarsz! A buddhista állásfoglalás szerint, csak törődj a magad karmájával; törődj a magad gyermekével. Nem az fontos, amit a társadalmi norma megkíván tőled, vagy bárki más mond neked, hogy ezt vagy azt csináld, ami fontos, az te saját felelősséged. A te gyönyöröd a te felelősséged.
    Másrészről, ne gondold azt, hogy a boldogság valamely rajtad kívülálló dologtól függ és forrása nem benned van. A boldogság az belülről fakad, ezért emlékezz mindig arra, hogy nem feltétlenül szükséges, hogy párkapcsolatokban játszadozzál.
    Legyél nagyon határozott és világos önmagadhoz. Azért mondom ezt, mert a tantrikus gyakorlás akár konfliktusokat is okozhat az életedben, ezért azt szeretném, hogy legyél mindig tökéletesen bizonyos és makulátlan. Annak ellenére, hogy nem értünk egyet minden társadalmi normával, mégsem szabad ártanunk senkinek a közösségből. Nagy szívünknek kell ahhoz lenni, hogy képesek legyünk elfogadni különféle emberek különböző ideáit.

Ajánljuk fel az érdemeket: Az életünk hátra lévő részében erőfeszítéseinknek köszönhetően gyarapodjon az erőnk, hogy eredményesek lehessünk a belső tűz meditációban. 
Ezután osszuk meg sikereinket, hogy az univerzális közösség is elérhesse a gyönyör állapotát.

Láma Thubten Jese - A belső Tűz Gyönyöre
kapható a Sambhala Tibet Központban

 
További ajánlott irodalom: 

Karmamudra: The Yoga of Bliss: Sexuality in Tibetan Medicine and Buddhism [Print Replica] Kindle Edition


itt megvásárolható:
Guillermo Ferrara - Tantrikus szexleckék - Az eksztázis ajándéka a szexualitáson

innen letölthető: