2024. június 13., csütörtök

Lüdzsong a Harcosok Tánca és Shamatha Tibeti Energia Jóga Workshop

 

Helyszíni és ONLINE workshop

Július 6./SZOMBAT/10.00-17.00
A workshopon a Csögyam Trungpa Rinpocse Shambhala hagyományának légzés meditációihoz kapcsolódó mozgás rendszerekkel ismerkedhet meg a résztvevő. Melyben a békében időzés(shamatha) légzés meditációját a Shamatha jógájának 9 jóga pozíciójával támogatjuk meg Trungpa Rinpocse fiának Sakyong Mipham Rinpocsénak az összeállításából. A mozgási energiák erőteljesebb integrációját az átható belátás (vipasszana) meditációjába pedig a Lüdzsong Harcos jóga 15 mozgás gyakorlatával erősítjük. 
A harcosok tánca "Lüdzsong" a harcosok gyakorlatai a tibeti Shambhala hagyományból származnak, erőteljes mozdulatokat tartalmaz amelyekkel energetizáljuk a testünket, légzésünket és segítik a testtudatosság és koncentráció fejlesztését. A fizikai erősítő gyakorlatok mellett tartalmaz a gyakorlatok között könnyen végezhető pihenő relaxációs fázisokat, amelyek megnyugtatják az idegeinket és segítenek kiterjeszteni az erő és felszabadultság érzését.
A gyakorlatokat bárki végezheti statikus, lassú, illetve gyors energikus stílusban kornak és erőnlétnek megfelelően. Különösen praktikus fiataloknak a jógával ismerkedéskor, illetve a sok ülés mellé ha az energiáink felszabadítására, örömre és ugyanakkor megnyugvásra is vágyunk. A jóga és meditációs gyakorlatok ezen összeállítása a meditálni vágyók szükségleteinek megfelelő teljes értékű önfelszabadulást tud biztosítani és segíti a testi lelki gyógyulást is.

HELYSZÍN
Személyesen: Sambhala Tibet Központ - 1012 Attila út 123. 

Online: ZOOM-on keresztül
zoom-linket a részvételi díj rendezése után kapnak az online résztvevők
RÉSZVÉTELI DÍJ:  13000Ft/nap

JELENTKEZÉS:
A ws gyakorlást KOVÁCS ENDRE vezeti aki 2012-óta gyakorolja a Shambhala hagyományt és 2013-óta a Harcosok táncát valamint rendelkezik a Shambala alapképzés régi és új átadásával is amit nem szektás Rime buddhista tanítóként(TKBF) ad át az érdeklődőknek, felhatalmazott Kum Nye tibeti jóga és Nejang tibeti orvosi jóga oktatói tapasztalataival együtt.

A gyakorlat forrása és leírása:
Ez a jóga gyakorlás egy olyan tibeti jóga gyakorlatsor mely három szinten vezeti a jógázót a teljesség felé.
Ez a három színt a külső, belső és lényegi vagy más néven a test beszéd(légzés) és tudat megnyilvánulásának szintjei.
A Test szintjén dolgozik az erőteljes harcias tibeti jóga gyakorlatokkal Lüdzsong, kiáltásokkal és légzésekkel melyek a testhez és a durvább érzelmi elemi energiákhoz tartoznak átalakítva őket bölcsességé és tápláló életerővé. Az itt alkalmazott mozgás, légzés és meditáció Khenpo Cültrim Gyátsó Rinpocsétól származik Acsárya Pongrácz Mátyás Shambhala Mester átadásából.
"A tizenöt gyakorlatból álló tréninget a tibeti buddhista meditációs mester Khenpo Cültrim Gyátszó Rinpocse dolgozta ki tanítványai számára, hogy javítsák fizikai erőnlétüket és, hogy összehangolják a testet és a tudatot. A leírás az Instrukciók a Jógi Testgyakorlataihoz (Yogic-Exercise Instruction) című művéből származnak."
- Harcosok Gyakorlatai leírás
A Beszéd energia - légzés szintjén a híres belső tűz jógáját (tibeti kundalini jóga) gyakoroljuk az úgynevezett "közbenső-parlung-gyengéd légzés" típusával. A légzésünket belső bölcsesség légzésre alakítva, feltöltve a csakráinkat életerővel és átitatva testünket tudatossággal és örömmel. Az itt alkalmazott egyszerű bárki által könnyen elsajátítható gyakorlatok Khenpo Cültrim Gyatso Rinpocsétől és Csögyam Trungpa Rinpocsétől származnak.
"Khenpo Rinpocse azt javasolja, hogy a gyakorlatok végzése közben dolgozzunk a "közbenső" vagy "gyöngéd" légzéssel, vagyis légzés közben gyöngéden emeljük meg és feszítsük meg az "alsó kapukat" - a záróizmokat és a medence alsó izmait (a végbélnyílás izmait). Ugyanakkor gyöngéden nyomjuk lefelé a rekeszizmot és enyhén engedjük ki a has alsó részét. Ez stabilitást eredményez a testben és segít a természetes légzésben. Bár a gyakorlatokat erőteljesen kell végezni, ne vigyük túlzásba, kerüljük a fokozott lihegést. A közbenső légzést mindvégig tartsuk fenn, de maradjon figyelmünk hátterében." - Harcosok Gyakorlatai leírás
A Tudat szinten a fizikai mozgás és a közbenső légzés energia tapasztalataira támaszkodva a nem meditációt gyakoroljuk, a lényegi békében időzés "samatha és vipasszana" Shambhala légzés meditációkkal egyszerűen megpihenve az alapvető jóságunkban, a valódi természetünkben; a teresség, a tudatosság és az öröm energiáit pillanatról pillanatra meg élve. Az itt alkalmazott meditációs módszerek Csögyam Trungpa Shambhala A Harcos Szent Ösvénye alapvető előkészítő 5 szintes meditációs képzési rendszeréből származnak Acsárya Pongrácz Mátyás Mester átadásán keresztül.
Minden jóga és meditációs alkalmon a légzés meditációkkal együtt használunk módszereket Csögyam Trungpa Rinpocsétől (Sambhala - A Szent Harcos Ösvénye ), Szakjong Mipham (Hogyan tegyük szövetségesünkké az elménket?) és Khenpo Cültrim Gyatso Rinpocse (Az üresség meditáció fokozatai) című elemző meditációs tankönyvéből a Maha -Vipasszána meditáció Mahamudra ön-felszabadításáért.
HUM HUM HUM

Időtartam: 10.00-17.00 4x75* perces jóga és meditációs gyakorlattal
A szombati program tervezett időbeosztása:
10-11.15 Shamatha jóga statikus gyakorlat és az -
Alapvető jóság - légzés shamatha meditáció

30p szünet
11.45-13.00 Shamatha jóga dinamikus gyakorlat és - A harcos születése - légzés shamatha meditáció
60p Ebédszünet
14.00-15.15 Lüdzsong a Harcosok Tánca jóga lassú gyakorlata és -  A harcos a világban - légzés shamatha-vipasszana meditáció
30p szünet
15.45-17.00 Lüdzsong a Harcosok Tánca jóga erőteljes dinamikus gyakorlata és a -  Felébredett szív - Nyitott Ég - légzés shamatha-vipasszana meditáció - összegzés - kérdések és válaszok

A gyakorlatot, több évtizedes tapasztalattal rendelkező oktató vezeti: