2024. március 10., vasárnap

108 NAPOS TIBETI ENERGIA JÓGA KIHÍVÁS - 24 Tavasz

108 NAPOS TIBETI ENERGIA JÓGA KIHÍVÁS

ÁPRILIS 1./hétfőtől - JÚLIUS 17./szerdáig reggel 06.00-06.45.

A kihíváson az indotibeti hagyományok lényegi fizikai és szellemi jóga gyakorlatait végezzük a Kum Nye, Nejang, TSK és Tonglen, valamint egyéb beavatásokhoz nem kötött indotibeti rendszerekből.

A teljes kihívás 1111 napos (3év+3hét) önképzést jelent 4 szinten, melyhez minden tanévben 2 X 108 napos támogató közös gyakorlás kapcsolódik, ősszel illetve tavasszal. A kihívás mindig akkor kezdődik amikor elhatározza magát a gyakorló és elkezdi a napi rendszeres gyakorlást. 

Az indotibeti kundalini energia jógák nagyon leegyszerűsítve, nem szektás megközelítésben három lábból vagy csatornából állnak, melyeket a jógafolyamatban a kihívás során megismerünk és egyesítünk:

    1. Pingala - Nap- Erő, Energia - Az első: a legalapvetőbb, a tantrikus technikai meditációk jógák, légzés tartások és masszázsok és ehhez tartozó vizualizációk, mantrák és mágikus tevékenységek

    2. Sushumna - Bölcsesség - A második: az Analitikus meditációk lényegi üresség meditációi

    3. Ida - Hold - Szeretetteljes odaadó-együttérzés - A harmadik: a befogadás mint odaadás és az aktív szeretetteljes együttérzés kiterjesztése

Ezen háromból kettő (az első 1. és utolsó 3.), az érdem halmozáshoz tartozik míg a középső a üresség meditáció a bölcsesség halmozásához.

Ez az úgynevezett két halmozás mely a belső ösvény kulcsa univerzálisan az indotibeti nap és hold energia egyesítésének a folyamata, a tibeti Hatha Jóga rendszerekben*. 

Minden esetben amikor olyan cselekedeteket-tevékenységet űzünk amikor a karmikusan duális – nő és férfi – nap és hold energia szeleinket - pránáinkat közelítjük az egységhez, a központi csatornánkhoz a Sushumnánkhoz (ha-tha jóga) akkor érdemet halmozunk. Amikor ezt a közeledést tapasztaljuk, átlátjuk a központi csatornán belülről-kívülről és égészében eggyé válunk a karmikus szeleink ilyetén bölcsesség légzéssé alakulásában; akkor pedig a bölcsességet halmozzuk. Csökkentve így a szenvedést, a teljesség felé haladva a pszichofizikai energiarendszerünkben, pszichofizikai értelemben technikailag megszabadítva magunkat szenvedésből és a tudatlanságból, az intotibeti tantrikus rendszerek szerint.

Értelem szerűen ha olyat tevékenységet űzünk ami távolít ezen egységtől, akkor érdemtelen-ártalmas, a bölcsességgel ellentétes, szenvedés energiát hozunk létre és táplálunk vagyis negatív karmikus energia vektorokat, lenyomatokat, késztetéseket, melyek távolítanak az egységtől. Erről szól az indotibeti energia jóga, hogy ezt a folyamatot megismerjük és a kezünkbe vegyük a fizikai jógával és a technikai meditációkkal(cá-lung gyakorlatok) a negativitásaink, karmikus terheink megtisztítását és átalakítását.

„A belső tűz meditáció lehetővé teszi a jógi vagy jógini számára azt, hogy a finom-energia szeleket a központi csatornájába terelve előidézze a négy gyönyört, és megtapasztalja a spontán született nagyszerű gyönyörteljes bölcsességet. Ez a módszer az illuzórikus-test és a tisztafény egységének állapotához, majd végül a tökéletes megvilágosodáshoz vezet.”- Láma Thubten Jese – A belső tűz gyönyöre Bódhiszattva Kiadó Budapest 2011

Miért 3 év - 1111 nap? Ez egy szimbolikus szám mivel az indotibeti hagyomány úgy tartja, hogy ha minden lélegzetvételünket a megfelelő pránajámával belső bölcsességlégzéssé alakítjuk akkor akár már három év alatt elérhető technikailag a megszabadulás a szenvedéstől. Egyesek számára akik már eleve előrehaladottak a két halmozásban a teljes megvilágosodás is lehetséges. Nyilván ez napi több óra pránajámát jelent elvonulásban, de ezen halmozás-átalakítás alapjai hatékonyan és érezhetően megteremthetőek akár már napi 30 perces városi pránajáma gyakorlással is.

Miért 108? Ez szintén egy szimbolikus szám alapvetően az indotibeti asztrológiai rendszerek éves ciklusának 108 holdház negyedére, a tibeti buddhista kánon (Kangyur) 108 kötetére, valamint a pszichofiziai energia rendszerünk 108 békés és haragos buddha aspektusára utal. Technikailag pedig akár sport élettani akár pedagógiai szempontból nézzük egy edzés inger beépüléséhez 3-4 hónapnyi ismétlés szükséges ami ebben az esetben 3 és fél hónap. Ez az idő már érezhető-észrevehető pszichofizikai adaptációt biztosít.

Az első szint

A beavatáshoz nem kötött belső tűz külső fizikai testi felébresztését célzó erőteljes fizikai jóga gyakorlatokat tartalmazza; külső, belső és titkos szinten pl. a Kum Nye és Nejang jógában használt gyémánt légzés meditációs légzésével, mely kiegészül a hindu és buddhista hagyományban is használt tűz mantra védő energiájával, valamint teljes testes ön masszázsokkal.

Az első szint célja a hasi energiaközpont fizikai aktiválása melynek köszönhetően elindul a hétköznapi létezést fenntartó karmikus légzés megemésztése-átalakítása bölcsesség pránává, ezen folyamat során a prána a központi csatorna közelében kezd felhalmozódni, ennek hatására a testben fokozódik a testi erő, egészség, vitalitás, erő, gyönyör érzet, valamint pszichológiai szinten az ehhez a központhoz tartozó elem a tűzelem érzelmi átalakulása melynek során a vágy-megkülönböztető bölcsességé a harag pedig tükörszerű bölcsességé és a hozzájuk társuló öröm-boldogság-üdv érzetté kezd alakulni. 

Az első szint több éves gyakorlása és megvalósulása során a prána már nem csak a hasi központ körül, hanem abba belépve is felhalmozódik; melynek eredményeképpen a gyakorló a fizikait meghaladó belső tűz gyönyörét tudja tapasztalni. Ennek eredményeképpen elkezdődik a többi központ természetes belső megnyílása és feltöltődése ami a hagyományos négy gyönyör és tiszta fény tapasztalásának folyamata; ami előbb vagy utóbb a következő szinteken (2-4.szint) természetesen támogatva kezd tovább kibontakozni.

Mivel ezeket a gyakorlatokat legjobb üres hassal reggel végezni ezért ezen gyakorlatok élőben követhetőek a kihívás 108 napja alatt a hét 3 napján - hétfőn, szerdán, pénteken - reggel 06.00-06.45 ZOOM-on utána pedig a privát Facebook csoportba feltöltött videóként érhetőek el a nap folyamán a résztvevők számára, és utána folyamatosan visszanézhetőek. FONTOS a tavaszi résztvevők a 108 nap végén hozzáférést kapnak, a sok kiegészítő videóval rendelkező első 23-as őszi kihívás csoporthoz és anyagaihoz is!


Opcionálisan alkalmazható, ajánlott hagyományos Vadzsrajána-Mantrajána kiegészítő gyakorlatok:
Melyek a reggeli energia jóga és meditáció mellé ajánlottak napközben és este 

Ezen belső tűz energetikai prána gyakorlatok hagyományosan spirituálisan is és gyakorlatilag is sok külső, belső és titkos akadályt hozhatnak fel és tisztítanak meg ezért a gyakorlóknak szükségük van tisztításra, áldásra, inspirációra és védelemre.

Melyet a nem szektás megközelítésben Elsődlegesen - Lényegileg:

1. A Gyémánt mantrával és Gyémánt Tudat Tisztító mantra erejével,

2. valamint Guru Rinpocse erőteljes áldásával,

3. Avalokitésvara Csenrézi végtelen együttérzésével,

4. Gyógyító Buddha és Tára végtelen gyógyító erejével biztosítunk alapvetően.

Ezen mantrákat opcionális jelleggel a hozzájuk tartozó beavatáshoz nem kötött áldás meditációkkal gyakorolhatjuk. Melynek során az előttünk-fölöttünk vizualizált Buddha aspektusból áradó fény és mantra áldás energia segítsége-táplálása átalakítja a karmikus légzésünket és a fizikai illetve szellemi jógákat meghaladó erővel segíti az 1-3-4 vagy 5 csakrás áldás beavatáson keresztül a szél energiák központi csatornába jutását; vagyis az adott Buddha aspektus általi beteljesülést és megvalósítást.

Ezen gyakorlat ereje nélkül, még ha van úgy mond beavatásunk valamilyen szádhana gyakorlatba az sem fog teljes értékűen működni, ha nem előzi meg ezen fenti röviden magyarázott mantra befogadó áldás meditáció, ami az odaadáson keresztül megnyit minket saját külső, belső és titkos energiánkra csakra szinten az adott Buddha segítségével, amit utána a szádhanával, ha ez mind előtte sikerült az áldás beavatáson keresztül akkor kitud bontani teljesen a gyakorló az adott Buddha istenségként és mandalájaként megtestesülve.

Természetesen aki más hagyományok mantra gyakorlatát és istenség jógáját végzi az azzal is tudja ahogy szívének kedves. A program nem szektás tehát bárki használhatja, valamint a már meglévő más meditációs iskolás gyakorlatot és alap tapasztalást támogatja; a gyakorló általános jó képességeit előhozva, fejlesztve és stabilizálva.

Vagy ha ezt túl vallásosnak, X aktásnak érzi a gyakorló akkor csak a RAM (általános tűz mantra) és a HUM (megvilágosodott tudat) mantra erejével védi magát; amit már a gyakorlat alatt eleve végez majd. Vagy ha ez is „túmács” akkor „csak” a gyönyör, tudatosság és teresség tapasztalatában időzve védi magát ami önmagában a lényegi meditáció.

TANKÖNYVEK:
I. szint:

A Belső Tűz Gyönyöre – Láma Thubten Jese
Gangesz Mahamudra – Tilopa
Kum Nye Dinamikus Nyugalom – Tarthang Tulku
Nejang Tibeti orvosi jóga – Dr. Nida
Joy of Being - Gyönyörteli Létezés Jógája - Tarthang Tulku
Az üresség meditáció fokozatai – Khenpo Cültrim Gyatso
Mantra meditációs gyakorlatok - jegyzet - Tibeti mesterektől


A 108 NAPOS KIHÍVÁS RÉSZVÉTELI DÍJA 


a teljes videós hozzáféréssel:

Felnőtteknek – 33000 Ft.

Diákoknak, Nyugdíjasoknak – 19800 Ft.

A LHW 1 éves képzésen már részt vetteknek;  pedig az első szint ingyenes-adományos; a többi pedig diák áron lesz.

A 2023-24 es tanévben egy őszi és egy tavaszi 108 napos kihívás a tervezett program melynek során az első szint gyakorlatait végezzük online. A kihívások között pedig vasárnap esténként lehet a közös gyakorláshoz kapcsolódni. Így egy évben kétszer indul a kihívás a 108 napos közös gyakorlásokkal amihez lehet csatlakozni.

2024-25-ös tanévben tervezett a második szint szintén ősszel és tavasszal

és 2025-26-os tanévben a harmadik szint szintén ősszel és tavasszal


HELYSZÍN/ ONLINE: ZOOM-ON KERESZTÜL

zoom-linket a részvételi díj rendezése után kapnak az online résztvevők


A gyakorlatot, több évtizedes tapasztalattal rendelkező sikeresen vizsgázott és felhatalmazott oktató vezeti:

KOVÁCS ENDRE

Rime buddhista tanító (TKBF), felhatalmazott Kum Nye és Nejang oktató vezetésével


JELENTKEZÉS ÉS REGISZTRÁCIÓ:  jkovacsendre@gmail.com

Kérlek a könnyebb adminisztráció miatt a jelentkezés során a levél címe-tárgyaként és az utalás megjegyzésében ezt írd: 108NAPOSKIHÍVÁS TAVASZ+NÉV

átutalási számlaszám: Kovács Endre 1040 0951 8149 4856 4948 1030

külföldről utalva IBAN számmal pedig:  HU61 1040 0951 8149 4856 4948 1030

Amennyiben az átutalás ismeretségi körben nem oldható meg akkor az email címen egyeztethető a készpénz fizetés lebonyolítása.

Kedves leendő résztvevő az átutalással párhuzamosan kérlek időben küldj emailt, hogy időben tudjam küldeni az online linket.


Kum Nye

https://drive.google.com/file/d/0B9q6TUnELi_ZNzdzb1ZBMzZsWlk/view?resourcekey=0-gzT4T-ipbMinvDYx_SJtjQ

Nejang 

https://drive.google.com/file/d/1AeoAS39Ssk3DVp1JtO5Lr4UMsOfNTvKQ/view?fbclid=IwAR1WUlEmIPS7l2Sje4VQ265khITZXQW2A4CdfuINEl3sdiDNNSl4KDxyzHM

Videó az oktatóról:

https://www.youtube.com/watch?v=zkiSS7ULD94&t=3s

CV:

http://www.tibet.hu/epocha-cikk/kovacs-endre-2019cv


GY.I.K.:

Ha súlyos betegségem van pl. rák ajánlott e a workshop?

Természetesen ajánlott! De a workshop bármelyik légzés technikája önmagában nem helyettesíti a modern orvostudomány módszereit a rák esetében a időbeni műtétet, kemo-,antigén-,sugár-, és egyéb terápiákat! A több mint 15 éves jógaoktatói tapasztalatom az, hogy azon jógázók-meditálók akik csak légzéssel, jógával és energetikai kezeléssel (pl. pránázással,reikivel) gyógyítgatták magukat és nem műtették meg magukat időben, azok már nincsenek közöttünk!

Ha pszichológiai problémával küzdök szorongás, depresszió, pánik betegség alkalmazhatóak e a technikák?

A fenti technikákat a megfelelő pszichoterápiás és gyógyszeres orvosi kezelés mellett érdemes csak használni illetve a ws előtt érdemes minimum egy 8 hetes Éberség Alapú Kognitív Terápiás képzésben részt venni (MBCT).

Ha kényszerképzeteim és hallucinációim vannak javasolt e a workshop?

Ebben az esetben egyáltalán nem javasolt csak a megfelelő nyugati gyógyszeres orvosi kezeléssel és pszichoterápia kiegészített ajurvédikus masszázs-mozgás terápi ajánlott. Egészséges elmeállapotba jutás után pedig az MBCT terápiás meditáció javasolt.


Kép forrása:

Garchen Rinpocse Tummo - grafika Kovács Endre 

Gyémánt Tőr Logó forrása: Author Christopher J. Fynn

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Phurba_symbol.svg


* A legősibb forrásból származó tibeti Hatha jóga a Yantra Hatha Yoga vagy Thülkor Nida Kadzsor - a - Magyarországi Dzogcsen Közösség - jógaoktatóitól sajátítható el. Az 1111 napos kihíváson NEM ezzel a Yantra rendszerrel foglalkozunk, hanem a Kum Nye, Nejang, TSK és Tonglen, valamint egyéb beavatásokhoz nem kötött indotibeti rendszerekből származó módszerekkel mind a 4 szinten!


A további szükséges információkat, kapcsolódó gyakorlatokat és jegyzeteket csak a résztvevők kapják meg!